Reiki is het Japanse woord voor: Universele Levensenergie. Reiki is de energie die we allemaal in ons lichaam hebben en die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt bij de accupuntuur. Die energie loopt door de zogenaamde meridianen die je kunt zien als energiekanalen. Bij mensen waarbij de energie kanalen geopend zijn stroomt de energie uit de handen. Tijdens een Reiki cursus worden de juiste energie-kanalen geopend. Bij het geven van Reiki geeft de gever de energie aan de ontvanger door. De gever dient daarbij alleen als kanaal, als "doorgeefluik", de gever geeft dus niet zijn eigen energie aan de ontvanger. Reiki is een vorm van een directe energie overdracht naar jezelf en naar anderen want beiden zijn net zo eenvoudig.

Hoe werkt Usui Reiki? Als iemand lichamelijk niet in orde is, dan is er een teken van het onbalans zijn op fysiek niveau. Door een Reiki behandeling komt er extra energie beschikbaar voor het lichaam en op dat moment kan het lichaam met die extra energie aan het herstel beginnen. Het lichaam heeft een zelfgenezing mechanisme, denk aan bijvoorbeeld een schaafwond. Het lichaam zorgt ervoor, zonder enige hulp van buitenaf dat de wond heelt. Reiki energie ondersteunt dat zelfgenezings mechanisme. De gever kan dus geen invloed uitoefenen op het resultaat van de behandeling, het lichaam van de ontvanger en zijn energiesysteem regelen dat allemaal zelf.

Het is voor een Reiki behandeling dan ook niet nodig om een diagnose te stellen en dat is maar goed ook, want alleen een arts is daartoe bevoegd. Reiki werkt ook op geestelijk niveau, dat maakt Reiki dat Reiki goed toepasbaar is bij bijvoorbeeld zowel hoofdpijn als spanning, bij zowel verkoudheid als bij depressiviteit. Zeker is dat Reiki nooit negatief of schadelijk is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de klachten eerst verergeren. Vaak zie je al na een korte tijd dat de klachten afnemen. Het is homeopathie, eerst word het even erger en daarna gaat het weg of in elk geval beter. Reiki is geen geneeswijze maar een ondersteuning bij zelfgenezing.